Zwanger fit

Begeleiding en training van de vrouw tijdens zwangerschap en de periode daarna door speciaal opgeleide fysiotherapeuten.

Hoe ontstaan?

NVFB-Zwanger fit is ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Bekkenproblematiek en pre- en postpartum gezondheidszorg. Deze vereniging heeft ervaring met het begeleiden van zwangere vrouwen en de daarmee samenhangende veranderingen in het vrouwelijk lichaam, vooral in het bekkengebied. Rondom deze kennis is de cursus opgebouwd.

Fit zijn en fit blijven

Dat kan ook tijdens en na de zwangerschap. Naast het werken aan conditie, behoud van fitheid, mobiliteit en vitaliteit kunnen zij ook zwangerschap gerelateerde problemen van het  houdings- en bewegingsapparaat signaleren (preventief karakter).

Voor wie?

Zowel de zwangere als de pas bevallen vrouw kan deelnemen. Vanaf de 16e week van de zwangerschap tot aan de bevalling kan iedere vrouw meedoen aan de cursus. Bovendien wordt er al vroeg in de zwangerschapsperiode preventief getraind met speciale aandacht voor rug-, buik- en bekkenbodemspieren.

Vier weken na de geboorte van de baby kan weer worden deelgenomen aan de lessen. Dit kan tot 9 maanden na de bevalling, al naar gelang van de behoefte van de cursist.

Intake

NVFB-Zwanger fit start met een intake door de docent. Zo kan bepaald worden of de behoeften en verwachtingen van de cursist aansluiten bij de cursusinhoud.

Cursusinhoud

De cursus bestaat hoofdzakelijk uit actieve lessen, waarbij gebruik wordt gemaakt van fitness apparatuur of klein oefenmateriaal en muziek. De actieve lessen worden afgewisseld met theorielessen. Tijdens deze coaching komen alle onderwerpen aan bod die betrekking hebben op de zwangerschap, baring en de periode na de bevalling. Ook wordt ingegaan op de functie en eventuele problemen in bekken, bekkenbodemgebied en/of houdings- en bewegingsapparaat. Voor bekkenbodem gerelateerde klachten kan een verwijzing naar een bekkenbodemfysiotherapeut vanuit multidisciplinaire samenwerking geregeld worden. Er zal een partnerles georganiseerd worden waarin de rol van de partner tijdens de bevalling weergegeven wordt.

Resultaat

Een fit en gezond lijf, dat de periode tijdens en na de zwangerschap aan kan!

Locatie:

DRW fitnesscentrum Nijverdal: doorlopend aangeboden

Sportjefit Den Ham: doorlopend aangeboden

Kosten: € 120,00

De cursus bestaat uit 10 actieve lessen van 1 uur en 4 theorielessen van 1 uur (inclusief partnerles en een gratis baby massage les). Na dit traject bestaat de mogelijkheid vervolglessen zonder theorielessen te volgen. Kosten: strippenkaart van 5 lessen € 50,00

Voor informatie/aanmelding:

Renate: renate@fysiotherapiekruidenwijk.nl (Zwangerfit Den Ham)

Mieke: mieke@fysiotherapiekruidenwijk.nl ( Zwangerfit Nijverdal)

Telefoon: 0548-616687